20 Αυγ 2012

Ξέρω τα ζώα;

Επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες

Φίλοι μου, γεια σας!
Διάβασα ένα περιστατικό που συνέβη σε κάποιο δημοτικό σχολείο του Παρισιού. Ένα περιστατικό για γέλια και για κλάματα. Ακούστε τι έγινε. Ζήτησε η δασκάλα από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κοτοπουλάκια. Τα παιδιά πήραν τα χαρτιά τους, τα μολύβια τους και τις μπογιές τους και άρχισαν να ζωγραφίζουν. Ξέρετε τι ζωγράφισαν τα περισσότερα; Κοτόπουλα τυλιγμένα σε σελοφάν, όπως τα βλέπουμε στις συσκευασίες των σουπερμάρκετ. Η εξήγηση είναι απλή: τα μοναδικά κοτόπουλα που είχαν δει στη ζωή τους, ήταν τα συσκευασμένα.
«Δεν μιλάμε για το κολίμπρι, για τον παπαγάλο των πάγων, για την τίγρη της Σιβηρίας και για άλλα σπάνια είδη. Για κοτόπουλα μιλάμε. Είναι φοβερό να μην ξέρουν πώς είναι ένα κοτόπουλο!», σκέφτηκα. «Αλλά, για στάσου μια στιγμή. Πόσα είδη ζώων ξέρω εγώ;», αναρωτήθηκα.
Κατέβασα αμέσως από τη βιβλιοθήκη το βιβλίο μου με τα ζώα του πλανήτη μας κι έκανα τεστ στον εαυτό μου. Προσπαθούσα να αναγνωρίσω το ζώο της κάθε φωτογραφίας, χωρίς να διαβάσω τη λεζάντα. Λοιπόν, φίλοι μου, δεν τα πήγα κι άσχημα.
Για να δούμε πώς θα τα πάτε εσεις! Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τεστ στον εαυτό σας ή για να παίξετε παιχνίδι γνώσεων με τους φίλους σας. Καλή διασκέδαση!
Ο φίλος σας 
Τίτος Μπαλόνιος

Οι κάρτες


Οι κανόνες
Για να φτιάξετε τις κάρτες του παιχνιδιού
Κόψτε ακριβώς πάνω στα περιγράμματα. Διπλώστε προσεκτικά την κάθε κάρτα πάνω στην κόκκινη γραμμή. Έτσι όπως είναι τώρα διπλωμένη η κάρτα, αυτός που κοιτάζει τη φωτογραφία δεν μπορεί να δει το πίσω μέρος όπου γράφεται το όνομα του ζώου. Στερεώστε με λίγη κόλλα. Οι κάρτες είναι έτοιμες.
Για να παίξεις το παιχνίδι
Βάλτε τις κάρτες σε ένα σακουλάκι.
Κάθε παίκτης χρειάζεται ένα μολύβι κι ένα χαρτί για να σημειώνει τους βαθμούς του.
Οι παίκτες συμφωνούν πόση ώρα θα διαρκέσει το παιχνίδι και ποιος θα παίξει πρώτος. Ύστερα παίζουν με τη σειρά που κάθονται. Δεύτερος παίζει ο παίκτης που κάθεται αριστερά από τον πρώτο κ.λπ. 
Ο πρώτος παίκτης παίρνει από το σακουλάκι μία κάρτα στην τύχη και τη δείχνει στον συμπαίκτη που κάθεται αριστερά του με τέτοιο τρόπο ώστε μόνον αυτός να βλέπει τι είναι γραμμένο στο πίσω μέρος της κάρτας και κανένας άλλος. Ζητάει από τον αυμπαίκτη να αναγνωρίσει ποιο ζώο παρουσιάζει η κάρτα. Αν ο αυμπαίκτης που ρωτήθηκε απαντήσει σωστά, κερδίζει ένα βαθμό και τον σημειώνει στο χαρτί του. Αν δεν απαντήσει ή απαντήσει λάθος, τότε απαντάει ο αμέσως επόμενος παίκτης.
Όταν απαντηθεί η ερώτηση, ο παίκτης βάζει την κάρτα που κρατάει στο σακουλάκι. Ο επόμενος παίκτης που θα κάνει ερώτηση ανακατεύει τις κάρτες κουνώντας το σακουλάκι, τραβάει μία στην τύχη και ακολουθεί την ίδια διαδικασία. 

Νικητής του παιχνιδιού είναι ο παίκτης που θα έχει τους περισσότερους βαθμούς, όταν περάσει η ώρα που είχε οριστεί από την αρχή.

Σελίδες που δημοσιεύτηκε
ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου