19 Αυγ 2012

Η γλώσσα των λουλουδιών

Ο Τίτος Μπαλόνιος φιλοξένησε τη Λέτα Παλέτα την εποχή που η μεγάλη καλλιτέχνης περνούσε την ανθισμένη της περίοδο και ζωγράφιζε εκ του φυσικού λουλούδια και φυτά. Ήταν η εποχή που ο Τίτος έμαθε τις πιο απίθανες πληροφορίες σχετικά με τα φυτά. Φυσικά τις μοιράστηκε με τους αναγνώστες των Μπαλονιών.



Φίλοι μου,
τον παλιό καιρό, που η κοινωνία ήταν πολύ συντηρητική, τα λουλούδια βοηθούσαν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Και πιο πολύ μεταξύ των ερωτευμένων. Υπήρχε ένας μυστικός κώδικας που βασιζόταν στα λουλούδια. Καθένα συμβόλιζε ένα συναίσθημα κι έτσι οι άνθρωποι μπορούσαν να εκφράζονται χωρίς λόγια. Κάποια κυρία της εποχής, μάλιστα, έγραψε ένα λεξικό, Η γλώσσα των λουλουδιών, που έγινε μπεστ σέλερ.
Όταν κάποιος πρόσφερε γαρδένια σε μια γυναίκα ήταν σαν να της έλεγε: «Σε αγαπάω μυστικά». Αν εκείνη του έδινε ένα αγκάθι, τον έκανε ευτυχισμένο, γιατί το αγκάθι σήμαινε ελπίδα. Αν όμως του έδινε κίτρινη τουλίπα ήταν σαν να του λέει: «Απελπίσου, δε γίνεται τίποτα».
Ακόμα κι τρόπος που προσφερόταν οι ανθοδέσμες μετέφερε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Αν προσφερόταν όρθια σήμαινε ότι όλα πάνε καλά. Αν όμως το άνθος ήταν προς τα κάτω, σήμαινε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν η κορδέλα ήταν δεμένη αριστερά, το μήνυμα αναφερόταν στον παραλήπτη. Αν ήταν δεμένη δεξιά, το μήνυμα αναφερόταν σ΄αυτόν που πρόσφερε τα λουλούδια. Αν ο δωρητής με τη σύνθεση της ανθοδέσμης έκανε μια ερώτηση, μάθαινε την απάντηση από τον τρόπο που η καλή του θα έπαιρνε την ανθοδέσμη στα χέρια της. Αν την έπαιρνε με το δεξί χέρι η απάντηση ήταν θετική. Αν την έπαιρνε με το αριστερό, η απάντηση ήταν απογοητευτική.
Σκεφτείτε, φίλοι μου! Πόσο χρόνο κατανάλωναν οι παππούδες μας για να μάθουν τη γλώσσα των λουλουδιών και να πουν στις γιαγιάδες μας ότι τις αγαπούσαν. Θα μπορούσαν να μάθουν μια οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Αφήστε πια τις παρεξηγήσεις! Έφτανε να είναι ο φιόγκος σε λάθος μεριά, για να ναυαγήσει ένα ειδύλλιο.
Σας στέλνω μια ιδέα της Λέτας Παλέτα, για να φτιάξετε κάρτες γι’ αυτούς που αγαπάτε. Κι επειδή στην εποχή μας τα πράγματα είναι πιο απλά, μπορείτε να γράψετε το μήνυμά σας πάνω στην κάρτα.




Χρειάζεστε:
ανακυκλωμένο χαρτί ή χρωματιστά χαρτόνια
κόλλα
μαρκαδόρους
ξεραμένα λουλούδια και φύλλα
Κόβετε το χαρτί στο σχήμα που σας αρέσει και το διπλώνετε στα δύο. Στο μέσα μέρος κολλάτε τα λουλούδια ή τα φύλλα και συμπληρώνετε τη σύνθεση όπως σας αρέσει. Αυτό ήταν! Η κάρτα είναι έτοιμη.



Αλήθεια! Ξέρετε να αποξηραίνετε τα λουλούδια και τα φύλλα;
Αφού τα κόψετε, τα τοποθετείτε πάνω σε ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας, έτσι που να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε προσεκτικά με άλλο ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και ακουμπάτε πάνω τους δυο τρία βαριά βιβλία. Σε μια βδομάδα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε.


με αγάπη
Τίτος Μπαλόνιος

Πώς είπατε; Ποια είναι αυτή η Λέτα Παλέτα;


Ο Τίτος Μπαλόνιος έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες των μπαλονιών
μεγάλες προσωπικότητες, την Αγγελική Βαρελλά, τον Ευγένιο Τριβιζά, καλλιτέχνες,
διαστημικούς γεωπόνους, την Πίτσα Γκαζοζέν, κάτι περίεργες θείες του...
Πολλούς σας λέω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου