18 Αυγ 2012

Ναι, μας αρέσει ο Αρχέλαος!

Ο γελαστός κύριος του σκίτσου με τα γυαλιά και τα μεγάλα μουστάκια ήταν από τους μεγαλύτερους έλληνες γελοιογράφους. Τον χαρακτήρισαν «Πατριάρχη του γέλιου και Αυλωνίτη της ελληνικής γελοιογραφίας». Στα εξήντα χρόνια της δημιουργικής του παρουσίας έφτιαξε πάνω από 60.000 γελοιογραφίες και χιλιάδες στριπ. Ως πολιτικός γελοιογράφος συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες. 
Υπήρξε βασικός συνεργάτης των κυριότερων οικογενειακών περιοδικών, όπως το Μπουκέτο, ο Θησαυρός, το θρυλικό Ρομάντσο και το Πάνθεον.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν μόνον κρατικό, τα οικογενειακά περιοδικά ήταν μία από τις διασκεδάσεις του κόσμου. Είχαν πλήθος κοινωνικές γελοιογραφίες που σατίριζαν την ελληνική κοινωνία με το απλό και πανέξυπνο χιούμορ που διέθεταν οι ελληνικές ταινίες.
Όσοι γνώρισαν τον Αρχέλαο, θυμούνται έναν ζεστό, ανοιχτόκαρδο και καταδεχτικό άνθρωπο, φίλο με όλους και μεγάλο πλακατζή.



Σελίδες που δημοσιεύτηκε
ΚΛΙΚ

Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Αρχέλαο και να φιλοξενηθώ στο σπίτι του στην Καλλιθέα. Εκείνο το απόγευμα είχα την αίσθηση ότι άγγιξα ένα κομμάτι της ιστορίας. Ο Αρχέλαος είχε διάφορα ντοσιέ που ταξινομούσε προσχέδια, σχέδια και ιδέες για βιβλιαράκια που ήθελε να φτιάξει και θέματα που ήθελε να επεξεργαστεί. Σκιτσάριζε ασταμάτητα. Δεν ήταν ακατάδεχτος σε καμία καινούργια ιδέα.
Κι επειδή οι μεγάλοι έχουν το χάρισμα της προσφοράς, έφυγα από το σπίτι φορτωμένη δώρα. Το τελευταίο δώρο ήταν μια πανέμορφη εικόνα: ο Αρχέλαος και η γυναίκα του αγκαλιασμένοι στην αυλόπορτα αποχαιρετούσαν τον επισκέπτη που έφευγε.


Αν μας αρέσει, λέει!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου