17 Ιουν 2013

Ινδιάνοι

Οι Ινδιάνοι ονομάστηκαν έτσι από τους θαλασσοπόρους που, ψάχνοντας το δρόμο για τις Ινδίες έφτασαν στην Αμερική. Όταν αντίκρυσαν τους ιθαγενείς της Αμερικής, νόμισαν ότι αντικρύζουν ιθαγενείς της Ινδίας και τους ονόμασαν Ινδιάνους.

Οι ινδιάνικοι πολιτισμοί καταστράφηκαν από τους ισπανούς κονκισταδόρες, δηλαδή τους ισπανούς κατακτητές, που έψαχναν για χρυσάφι και αργότερα από τους πιονιέρους, τους λευκούς αποίκους της Δύσης, και την αμερικάνικη κυβέρνηση που τους στήριζε. Ολόκληρες φυλές και οι πολιτισμοί τους εξαφανίστηκαν από την ασπλαχνιά  και την απληστία των λευκών, που άρπαξαν τη γη τους και αποδεκάτισαν τους ινδιάνικους πληθυσμούς.

Ο μύθος που δημιουργήθηκε για τους «άγριους και απολίτιστους Ινδιάνους, που έπαιρναν το σκαλπ των εχθρών τους» δεν ήταν παρά μια δικαιολογία για τις καταστροφές των λευκών. Οι ταινίες με τους κακούς Ινδιάνους και τους καλούς καουμπόηδες βοήθησαν να κάνει αυτή η εικόνα το γύρο της Γης.
Κάθε άλλο παρά άγριοι ήταν Ινδιάνοι. Τα έθιμά τους ήταν διαφορετικά από τα έθιμα των λευκών, αυτό είναι όλο.

Οι ινδιάνικοι λαοί είχαν αναπτύξει δικό τους πολιτισμό που κάποιες πτυχές του παραμένουν μυστηριώδεις και  ανεξήγητες. Πώς εξαφανίστηκαν οι Μάγιας χωρίς κανένα ίχνος; Ποια μυστικά κρύβουν οι πυραμίδες της Νότιας Αμερικής; 
Οι Ινδιάνοι αντιμετώπιζαν τη φύση με σεβασμό και διδάσκονταν απ’ αυτήν. Ο μάγος της φυλής, ο σαμάνος, με την πνευματική άσκηση και τις γνώσεις του ήταν σε θέση να θεραπεύει όσες αρρώστιες μπορούσε να θεραπεύσει ένας λευκός γιατρός. Γνώριζε, για παράδειγμα, από πού θα πάρει και πώς θα χρησιμοποιήσει το σαλικυλικό οξύ, τη βάση της γνωστής μας ασπιρίνης, γνώριζε πώς θα θεραπεύσει τον πόνο με μασάζ, πώς θα δέσει το κόκκαλο που έχει σπάσει. 

Σήμερα πολλοί από τους Ινδιάνους που έχουν απομείνει ζουν σε ειδικές περιοχές διαβίωσης στις ΗΠΑ και στον Καναδά αλλά περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ζουν εκτός και αναβιώνουν τις παραδόσεις των φυλών τους. Οι Ινδιάνοι των περιοχών διαβίωσης γνώρισαν για άλλη μια φορά την εκμετάλλευση των κυβερνήσεων, που κερδοσκοπούσαν και κρατούσαν το βιοτικό επίπεδο πολύ χαμηλό με την ανεργία και τον αναλφαβητισμό. Έτσι από το 1970 και μετά άρχισαν κινητοποιήσεις και χρησιμοποίησαν το νόμο για να αποζημιωθούν για τα χαμένα τους δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου