28 Νοε 2015

Η φαντασία είναι εφόδιο για την κατάκτηση της γνώσης-Ημερίδα στο Κοβεντάρειο


Την ημερίδα προλόγισε η αντιδήμαροχος πολιτισμού και πρόεδρος του ΟΑΠΝ δήμου Κοζάνης Φάνη Φτάκα. Με την ομιλία της η καθεμιά μας προσέγγισε το ευρύ και ενδιαφέρον θέμα της φαντασίας από τη δική της σκοπιά.

Τέτη Σώλου, Αγγελική Βαρελλά, Φάνη Φτάκα και Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα.
Στο πόντιουμ η Αλεξία Κουφαλέξη προλογίζει τις ομιλήτριες.


Την ημερίδα παρακολούθησαν η Ελένη Σιούστη, μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΠΝ, οι σχολικοί σύμβουλοι Ευγενία Νιάκα και Γιάννης Παπαδέλης, οι καθηγήτριες των ΤΕΙ Σταυρούλα Ταβουλτζίδου και Αγάπη Αλτίνη, τα μέλη της ομάδας επιμόρφωσης σεμιναρίου διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ελένη Τζημοπούλου και Ευρυδίκη Μαγουλοπούλου, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Η Ελένη Σιούστη, μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΠΝ Κοζάνης


Αποσπάσματα από την ομιλία μου
Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, δεν έγινα δικηγόρος. Ασχολήθηκα με την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Είχα και έχω έναν απεριόριστο θαυμασμό για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι αυθεντικοί καλλιτέχνες και ήρωες της ζωής. Ζουν στον ακατανόητο κόσμο των μεγάλων, οι οποίοι τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ήδη το ότι μεγαλώνουν είναι ένα δύσκολο καθήκον. Και λέω ότι είναι αυθεντικοί καλλιτέχνες γιατί στα παιδιά η φαντασία προϋπάρχει της πραγματικότητας. 
Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση να μιλάς στα παιδιά, γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν με την καρδιά. Τους αρέσουν τα ξεκάθαρα πράγματα, τα έντονα συναισθήματα και οι μικρές... παρανομίες. Όταν φτιάχνω ένα βιβλίο, μπαίνω στη θέση του αναγνώστη, δηλαδή του παιδιού που ζει στον ακατανόητο κόσμο όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι. 

Ο καλλιτέχνης ζει σ’ έναν κόσμο φαντασίας, έμπνευσης, οράματος και πολλής δουλειάς. Καλλιτέχνης δεν είναι μια ιδιότητα. Είναι μια αναγκαιότητα. Ο καλλιτέχνης διακατέχεται από την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία να εκφράζει μέσα από το είδος της τέχνης που υπηρετεί και να διευρύνει τα όρια τα δικά του και του κόσμου του σε έναν διαρκή αγώνα κατά της συμβατικότητας.

Με έχουν ρωτήσει από πού αντλώ έμπνευση. Συνήθως απαντάω από τα ταξίδια και από το θέατρο. Η απάντησή μου είναι ειλικρινής, αλλά εντελώς ελλιπής.
Η έμπνευση, νομίζω, δεν είναι κάτι που το αναζητάς τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Είναι τα φτερά που έχουν κολλήσει στην πλάτη σου τα παραμύθια που άκουσες, τα βιβλία που διάβασες, οι εικόνες, οι ταινίες και οι θεατρικές παραστάσεις που είδες, τα κόμικς που αγαπάς, τα γλέντια, τα όνειρα και τα ταξίδια που έκανες, οι κόσμοι που κατάκτησες, οι κόσμοι που σε απόρριψαν, οι κόσμοι που οραματίστηκες, οι ερωτήσεις που έθεσες, οι απαντήσεις που αναζήτησες, οι αλήθειες και τα ψέματα που βρήκες, οι άνθρωποι που συνομίλησες και συμπορεύτηκες, η παιδεία που πήρες.
Είναι όλα αυτά που φτιάχνουν τη δύναμη να πετάς και να ανοίγεσαι σε άλλους κόσμους χωρίς να φοβάσαι τι θα συναντήσεις και αν θα πέσεις. Ποτέ δεν πέφτεις, γιατί έχεις ήδη πέσει σε παλιότερο χρόνο. Και έχεις σηκωθεί. Πότε; Στην ηρωική παιδική ηλικία. Γιατί τα παιδιά εκτός από καλλιτέχνες είναι και ήρωες. 
Οι πλάτες του παιδιού που ήμασταν κάποτε -ίσως και ακόμα- είναι το εφαλτήριο γι’ αυτό που είμαστε σήμερα.


Βίντεο με συνεντεύξεις της Φάνης Φτάκα, Αγγελικής Βαρελλά,
Ιωάννας Μπακιρτζή-Μπαμπέτα και Τέτης Σώλου


Μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από τις εισηγήσεις της Αγγελικής Βαρελλά και της Ιωάννας Μπακιρτζή-Μπαμπέτα, να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το τριήμερο δράσεων στην Κοζάνη και να δείτε πολλές φωτογραφίες στο άρθρο μου 


Ευχαριστώ την Ευρυδίκη Μαγουλοπούλου και τον Δημήτρη Στραβού που είχαν την καλοσύνη να μου παραχωρήσουν την άδεια χρήσης των φωτογραφιών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου