27 Δεκ 2013

Το γέλιο κάνει καλό

Αυτό το παλιό αξίωμα κάτω από το πρίσμα των καινούργιων σκληρών συνθηκών μπαίνει στα σχολεία και αποκτάει ένα καινούργιο νόημα. Το γέλιο μπορεί να γίνει πετρέλαιο για να ζεσταθούν μαθητές, μπογιά για να βαφτεί μια τάξη, κολατσιό και σχολικά υλικά για τα παιδιά που οι οικογένειές τους τα βγάζουν δύσκολα πέρα, βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες...


Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κάλεσε συγγραφείς και εικονογράφους να βρουν το ταίρι τους και να δημιουργήσουν μικρές εύθυμες ιστορίες για παιδιά, που θα περιληφθούν στο βιβλίο «Το γέλιο κάνει καλό». Το βιβλίο θα τυπωθεί σε μερικές χιλιάδες ασπρόμαυρα αντίτυπα με χορηγία χαρτιού, εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας και θα μοιραστεί σε κουτιά των εκατό στους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων, για να το πουλήσουν και να διαθέσουν τα έσοδα στο σχολείο και τις ανάγκες των παιδιών.
Συγγραφείς και εικονογράφοι ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και η προσπάθεια του Κύκλου έγινε προσπάθεια όλων μας. «Από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Παραδώσαμε τις εργασίες μας στην ορισμένη προθεσμία και αναμένουμε τον Απρίλη, να δούμε το βιβλίο έτοιμο (χορηγών συνεργούντων) στις δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το ταίρι μου ήταν η συγγραφέας Όλγα Ιωαννίδου, που είχαμε συνεργαστεί παλιότερα σ' ένα μικρό και τρυφερό βιβλίο. Τα κείμενά της έχουν το χάρισμα να είναι απλά, μεστά και λυτρωτικά. Έτσι είναι και «Η γιορτή της χαράς» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Κύκλου. Πάνω σ' αυτά τα χνάρια κύλησε και η εικονογράφησή μου: 



Όμως το γέλιο είναι δύσκολη υπόθεση
Συζητώντας με φίλους, λίγο μετά την πρόσκληση του Κύκλου, τι θα φτιάξουμε, πώς θα το φτιάξουμε, τι χαρακτήρα θα δώσουμε κ.λπ., μία συγγραφέας, παλιά, γνωστή και καλή έλεγε: «Δύσκολο πράγμα, βρε παιδί μου. Μπορώ πολύ εύκολα να γράψω μια ιστορία που να σε συγκινήσει και να σε κάνει να κλάψεις. Μπορώ πολύ εύκολα να γράψω μια ιστορία που να σε κάνει να χαμογελάσεις. Αλλά να να γελάσεις... Αυτό είναι δύσκολη υπόθεση!».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου