26 Οκτ 2014

Ομιλία για τον Λευκάδιο Χερν και έκθεση έργων στη Λέσχη των Λάιονς «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση που οργάνωσε η Λέσχη Λάιονς «Μακεδονία» και η πρόεδρος κ. Ειρήνη Γεωργοπούλου στο εντευκτήριο της Λέσχης (Αριστοτέλους 6 και Τσιμισκή) στις 9 Οκτωβρίου χάρισε σε όλους μας μια όμορφη και πλούσια βραδιά. 

Ειρήνη Γεωργοπούλου
Είχα τη χαρά και την τιμή να με παρουσιάσει στους παρισταμένους η Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου, Εικαστικός Συντάκτης και Εκπρόσωπος της ΕΔΣΤΕ-FIGET.

Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου

Η ομιλία μου
Είναι χαρά για τον ομιλητή να απευθύνεται σε εκλεκτό κοινό. Ο Λευκάδιος Χερν έλκει εκλεκτούς ανθρώπους. Η ζωή και το έργο του προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Η ομιλία μου με τη βοήθεια της προβολής των εικόνων που αποτυπώνουν την Ιαπωνία της εποχής στην οποία αναφέρεται ο Χερν στα έργα του έδωσε ανάγλυφη τη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου συγγραφέα, αν κρίνω από τη απόλυτη ησυχία και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των παρισταμένων. Για άλλη μια φορά άγγιξε όλους η οδύσσεια του Λευκάδιου, που βρήκε μέσα στα βιβλία τη στοργή που στερήθηκε, που κατάκτησε μόνος του το ελληνικό πνεύμα, που γύρισε τον μισό κόσμο με το όραμά του ψηλότερα από τις δυστυχίες, τις κακουχίες και τη σωματική του αδυναμία, που διατήρησε ακέραιο τον χαρακτήρα του, που αντιμετώπισε το καθετί με πνεύμα ελεύθερο, με πλατιά αντίληψη, με ευαισθησία για τη διαφορετικότητα, χωρίς να έχει προκαταλήψεις και χωρίς να κάνει διακρίσεις, έχοντας αγάπη για την παράδοση και σεβασμό για τη φύση.
Ήταν η πρώτη ομιλία μου μετά το Διεθνές Συμπόσιο που έγινε το καλοκαίρι στη Λευκάδα, που τόσα καινούργια στοιχεία έφερε στο φως και ήταν εμπλουτισμένη με αρκετές πληροφορίες που ρίχνουν περισσότερο φως στο φαινόμενο Λευκάδιος Χερν. 


Παρουσιάστηκαν τα τρία βιβλία του Λευκάδιου Χερν που έχω μεταφράσει και που εκδόθηκαν από το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς φέτος που συμπληρώνονται 110 χρόνια από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν και 150 χρόνια από την ένωση των Ιόνιων Νησιών με την Ελλάδα.




Η έκθεση
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση πρόσφατων εικαστικών έργων μου με δύο πρώτες παρουσιάσεις. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο «Λευκάδιος Χερν 1850-1904», που κυκλοφορεί σε καλλιτεχνική αναπαραγωγή giglée περιορισμένου αριθμού αντιτύπων. 

Το έργο «Λευκάδιος Χερν 1850-1904»

Επίσης παρουσιάστηκε ένα έργο από τη σειρά ελληνικών τοπίων που ετοιμάζω. Η Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου, Εικαστικός Συντάκτης και Εκπρόσωπος της ΕΔΣΤΕ-FIGET, μου έκανε την τιμή να γράψει την κριτική που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης. 

Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης

Εσωτερικό καταλόγου

Εσωτερικό καταλόγου

Οπισθόφυλλο καταλόγου

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Λέσχη Λάιονς «Μακεδονία» –την πρόεδρο κ. Ειρήνη Γεωργοπούλου και τα μέλη– για την ευγενική πρόσκληση, την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και για την όμορφη, ζεστή και επιτυχημένη βραδιά που τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί Λάιονς και φίλοι. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κ. Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου, που έχει αγκαλιάσει την εργασία μου με αγάπη, για την τόσο όμορφη παρουσιάση της υποφαινόμενης στην εκδήλωση και την τιμητική κριτική της για τα έργα μου. Επίσης ευχαριστώ τον σκιτσογράφο, δάσκαλο σκίτσου, ειδικό καιλοιπαλόγο και φίλο Ηλία Ταμπακέα για το πολύ κατατοπιστικό power point παρουσίασης εικόνων.


Μερικές ακόμη φωτογραφίες της εκδήλωσης από το "Θεσσαλονίκη-πολιτιστικά και άλλα τινά"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου