17 Οκτ 2017

Ένα καινούργιο βιβλίο μου εντελώς διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα

Εκεί που δουλεύω την αυριανή παρουσίαση του θέματος «Βούρλα», ντριν! το τηλέφωνο.  Ακολούθησε ο πιο σύντομος τηλεφωνικός διάλογος:
— Ήρθε!
— Έρχομαι!
Σε μισή ώρα βρισκόμουν στο γραφείο των εκδόσεων Ars Libri και κρατούσα στα χέρια μου το βιβλίο «Κάτι να μείνει από μένα»-Πόρνες στα Βούρλα.



Άριστη η εκτύπωση, καλό το χαρτί, με αυτιά το εξώφυλλο, ωραία στην αφή η πλαστικοποίηση... Άψογο το βιβλίο! Περιεχόμενό του είναι η έρευνα που έκανα για τα Βούρλα, το μπορντέλο-στρατώνας (όπως το χαρακτήρισε ο Ηλίας Πετρόπουλος), που ίδρυσε ο δήμος του Πειραιά το 1875 και λειτούργησε επί εξήντα χρόνια περιφρουρούμενο από την αστυνομία. Ο τίτλος του βιβλίου είναι ακριβώς τα λόγια μιας γυναίκας των Βούρλων, που έμαθε να γράφει για να μπορέσει ν' αφήσει κάτι πίσω της, όταν θα έχει φύγει από τη ζωή. Αυτός ήταν ο καημός των περισσότερων έγκλειστων γυναικών: «Κάτι να μείνει από μένα».
Το βιβλίο είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε αυτές τις βασανισμένες υπάρξεις, που η διπλή αντίληψη της ηθικής τις καταδίκασε να ξεχάσουν ότι είναι ανθρώπινα πλάσματα.


Επέστρεψα στο σπίτι. Φυλλομέτρησα το βιβλίο κάμποσες φορές κι ύστερα το ακούμπησα πάνω στο γραφείο για να το καμαρώσω και να το φωτογραφίσω. Και να! Μέσα στο καρέ της φωτογραφίας είδα ξεκάθαρα τα χνάρια της καινούργιας διαδρομής. Το βιβλίο για τα Βούρλα, δίπλα του η Ιζόλα (Φανζινόλα, λόγω του πρώτου φανζίν της, που κυκλοφόρησε φέτος) και από πάνω ο Λευκάδιος και το Καϊντάν του. Σε μία ομιλία του ο Τζον Μοράν είπε ότι ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις γυναίκες ο Λευκάδιος χαρακτηρίζεται φωτισμένος.
Όσο για τον Ηλία Πετρόπουλο, που ανέφερα στην αρχή, «ο αγαπημένος μου συγγραφέας», όπως τον αναφέρω σε κάποια κείμενα, του οφείλω πολλά, πέρα από την ευχαρίστηση της μελέτης των βιβλίων του. Όχι μόνο μ' έκανε να καταλάβω από νωρίς ότι η ιστορία γράφεται τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, αλλά με μερικές λέξεις-κλειδιά μ' έβαλε από την αρχή στον σωστό δρόμο έρευνας.
Με αυτή τη χαρούμενη αναστάτωση ξανασκύβω το κεφάλι για να δουλέψω την ομιλία και το power point της παρουσίασης που θα γίνει αύριο. Η πρώτη παρουσίαση του θέματος «Βούρλα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου