20 Μαΐ 2015

Δυο λόγια για την Τέτη Σώλου και την Ιζόλα από τον Ηλία Ταμπακέα

H Τέτη Σώλου έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα για πρώτη φορά με τα κόμικς της στην Βαβέλ. Ακολούθησαν οι δημοσιεύσεις της σε περιοδικά Δύο, Αερόστατο κλπ. κι εφημερίδες Έθνος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κλπ. Αλλά εκεί που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της είναι στον χώρο του παιδικού βιβλίου ως εικονογράφος, συγγραφέας κι ένα διάστημα ως εκδότης. 
Τα τελευταία δύο χρόνια με τη δημιουργία της με το παράξενο όνομα Ιζόλα (Τουρλακίδα), το άλτερ έγκο της,  η ποιότητα της δουλειάς της απογειώθηκε, ανέβηκε στη στρατόσφαιρα! Πρόκειται για μία σειρά έργων, σκίτσων, γελοιογραφιών και κόμικς όπου απίστευτοι χαρακτήρες ζουν απίστευτες καταστάσεις μέσα σ’ ένα σύμπαν παραμορφωτικό καθρέφτη της πραγματικότητας. Αυτά είναι όχι μόνο πολύ αστεία, αλλά και μία εικαστική απόλαυση. Σχεδιασμένα και χρωματισμένα με ιδιαίτερη μαεστρία, αλλά παράλληλα αποπνέουν και μια παιδικότητα, μια ελαφράδα, μια τσαχπινιά. Φοβερός συνδυασμός! 
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα έργα της Ιζόλας θα παραμείνουν κλασσικά και πολλές γενιές θα γελούν και θα αντλούν απόλαυση από αυτά.  
Η Ιζόλα ήταν μαγική για την Τέτη Σώλου και για έναν άλλο λόγο. Τα ταλέντα της ξεδιπλώθηκαν σε μία σειρα από άλλες σημαντικές δραστηριότητες σε αυτό το διάστημα των δύο χρόνων. Έφτιαξε και δίδαξε σ’ ένα παιδικό εικαστικό εργαστήρι. Δημιούργησε στριπ για την Ελευθεροτυπία.  Έφτιαξε έναν ιστότοπο, ένα ιστολόγιο και τρεις σελίδες στο facebook.  Έγραψε ένα βιβλίο-μελέτη για την παλιά Θεσσαλονίκη. Εικονογράφησε ένα παιδικό βιβλίο για τα Κύθηρα που θα κυκλοφορήσει στην Αυστραλία! Επιμελήθηκε ένα ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα για τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου. Δημιούργησε μία σειρά από φανζίν κι αυτοεκδόσεις. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών βιβλίων του Λευκάδιου Χερν που είχε μεταφράσει. Συμμετείχε και μίλησε σε μία σειρά συνεδρίων, ομιλιών και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Δημιούργησε αφίσες για εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ. Έκανε τουλάχιστον μία ατομική έκθεση.

Ηλίας Ταμπακέας
Σκιτσογράφος (και όχι μόνο)
Αθήνα
Απρίλης 2015











Από τον κατάλογο της έκθεσης «Δυο χρόνια Ιζόλα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου