23 Ιουλ 2015

Κύθηρα: Το ταξίδι, το βιβλίο, η έκθεση

Το ταξίδι
Πέρσι τον Ιούλιο έκανα ένα ταξίδι στα Κύθηρα για να γνωρίσω το νησί και ν' αποτυπώσω την ομορφιά του σε εικόνες. 


Τα Κύθηρα είναι μαγευτικά και η ομορφιά του ταξιδιού ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Έμενα σ' ένα σπίτι στην Αγία Αναστασία στην κορφή του λόφου και κοιμόμουν με ορθάνοιχτες τις πόρτες και τα παράθυρα. Το γειτονικό σπίτι βρισκόταν στον απέναντι λόφο. Κανένας φόβος, καμία ανησυχία. Κανείς δεν έμπαινε στο περιβόλι. Οι μόνοι παραβάτες ήταν κάτι πρόβατα που ο τσοπάνης τους τα άφηνε να διανυκτερεύσουν εκεί.


Ξυπνούσα με το πρώτο φως του ήλιου μέσα σε μια θαυμάσια ησυχία και σηκωνόμουν για να δω το σκοτάδι να υποχωρεί και το φως να κατακτάει τον ουρανό.



Η πρώτη ανατολή που είδα στα Κύθηρα με τον ήλιο να ξεπροβάλλει πίσω από την Πελοπόννησο και το φεγγάρι ακόμα στον ουρανό μου έφερε στον νου τον Λευκάδιο Χερν. Έτσι όπως ήταν όλα θολά, σκεπασμένα από μια γλυκιά αχλύ, ένιωσα σαν να βρισκόμουν στο αγαπημένο του Ματσούε.



Το αγαπημένο μου μέρος ήταν στον Καραβά, στο Αμίρ Αλή. Ένα μέρος γαλήνιο και πανέμορφο. Ένα τοπίο ψυχής. Πήγαινα ως την Πηγή της Πορτοκαλιάς, πλενόμουν, έπινα νερό κι ύστερα καθόμουν σ' ένα δροσερό κεντράκι, έπινα διπλό δυνατό καφέ, ξεκουραζόμουν και ζωγράφιζα.


Το δρομάκι ως την Πηγή της Πορτοκαλιάς περνάει δίπλα στο ρυάκι. Είναι όμορφα στρωμένο και δεν χρειάζεται να προσέχεις το κάθε σου βήμα. Περπατάς και βλέπεις ομορφιά παντού κι ανασαίνεις την ευωδιά της λιγαριάς.


Μεταφράζοντας και μελετώντας τον Λευκάδιο Χερν έμαθα να βλέπω πράγματα που πριν περνούσαν απαρατήρητα. Πόσες λιμπελούλες και τι μεγάλη ποικιλία σε χρώματα! Τα βράδια θα έχει σίγουρα πυγολαμπίδες.


Στη Χώρα, κάτω από το κάστρο, βρίσκεται το πατρικό σπίτι της Ρόζας Κασιμάτη, της μητέρας του Λευκάδιου. Η μαρμάρινη επιγραφή που μνημονεύει ότι πρόκειται για το οικογενειακό σπίτι της μητέρας του Λευκάδιου Χερν, μετέτρεψε το ιαπωνικό όνομα Γιακούμο στο ιταλικής προέλευσης Τζάκομο. Ας είναι! Για τους Τσιριγώτες πάντως ο Λευκάδιος Χερν είναι ο γιος της Ρόζας.


Αγαπάω πολύ τις γάτες, όπως και ο Λευκάδιος. Στα Κύθηρα πρέπει να ζουν οι πιο ευτυχισμένες γάτες της Ελλάδας. Αράζουν όπου τους αρέσει και δεν τις ενοχλεί κανείς.


Όλη τη μέρα τριγυρνούσα στο νησί και και ανάσαινα την ομορφιά του. Πήγα στην Παλιόχωρα, στην Κακιά Λαγκάδα, στον Μυλοπόταμο, στον Καταρράκτη της Νεράιδας, στον Αυλέμωνα, στη Χώρα, ανέβηκα στο Κάστρο, κατέβηκα στο Καψάλι, στην παραλία του Χαλκού, πέρασα τη γέφυρα στο Κατούνι, πήγα τη Μυρτιδιώτισσα, στον Ποταμό, ψώνισα στο κυριακάτικο παζάρι...


Γύρισα ολόκληρο το νησί κι ακόμα υπάρχουν μέρη που θα ήθελα να δω και να ξαναδώ.

Το βιβλίο
Τράβηξα αρκετές φωτογραφίες για να μου θυμίζουν λεπτομέρειες που το μυαλό ξεχνάει. Ωστόσο αυτό που αποτυπώθηκε στην εικονογράφηση ήταν η ατμόσφαιρα, η ομορφιά και η μαγεία του τόπου. Ελπίζω! 
Όταν επέστρεψα στη βάση μου άρχισα τα προσχέδια του βιβλίου. Έβγαιναν με απίστευτη άνεση. Έτσι φτιάχτηκε ο σκελετός των εικόνων. Τα τελικά σχέδια δουλεύτηκαν πολύ και σε τρεις φάσεις. Πιστεύω ότι οι εικόνες που έφτιαξα για το Catch that Cat! είναι από τις καλύτερες δουλειές μου.
Το βιβλίο ετοιμάστηκε και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό σε δύο εκδοχές: στα αγγλικά και δίγλωσσο. Όταν πήρα τα βιβλία στα χέρια μου έτριβα τα μάτια μου. Τέτοια καταπληκτική εκτύπωση; Αλήθεια το είδα; Έκλεισα τα μάτια μου και τα ξανάνοιξα. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!





Οι συντελεστές
Αυτή η συνεργασία ήταν μια από κείνες τις θαυμάσιες και σπάνιες συνεργασίες που όλα πηγαίνουν εξαιρετικά και το ένα στάδιο διαδέχεται αρμονικά το άλλο. 
Είχα τη χαρά να έχω μια θαυμάσια συνεργασία με τη συγγραφέα Μελίνα Μάλλος, που έγραψε ένα καταπληκτικό κείμενο. Με τον Ηλία Ταμπακέα ζήσαμε μαζί κάθε βήμα της εικονογράφησης. Ήταν ο editor των εικόνων, όπως πάντα πολύ εύστοχος και πολύ ευγενικός. Χάρη στην ενθάρρυνσή του και στις υποδείξεις του (δεν καταδέχεται τη λέξη διόρθωση) η εικονογράφηση απογειώθηκε. Ο Ηλίας είναι μεγάλος δάσκαλος.
Την έκδοση υπογράφει το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς που έχει περιβάλλει το έργο μου με αγάπη. Είναι η δεύτερη συνεργασία μας μετά την έκδοση των τριών έργων του Λευκάδιου Χερν που έχω μεταφράσει στα ελληνικά.

Η έκθεση
Νόμιζα ότι η έκδοση αυτού του πανέμορφου βιβλίου ήταν η ευτυχής κατάληξη του ταξιδιού που άρχισε πέρσι τον Ιούλιο. Έκανα λάθος!
Ο George C. Poulos του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς και η συγγραφέας Melina Mallos σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού Κυθήρων φρόντισαν τα πάντα και οργάνωσαν μία ατομική μου έκθεση με τα έργα της σειράς «Τοπία των Κυθήρων».
Είναι το πιο πρωτότυπο δώρο και η μεγαλύτερη έκπληξη που μου έχουν κάνει ποτέ!
Αύριο ξαναφεύγω για Κύθηρα με πολλή χαρά. Θα συναντηθούμε εκεί σχεδόν όλοι οι συντελεστές του βιβλίου (Ηλία, θα μας λείπεις!) και το Σάββατο θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσής μου, όπου παρουσιάζονται τα 16 έργα της σειράς «Τοπία των Κυθήρων». 

Πρόσκληση
Όσοι φίλοι βρίσκεστε στα Κύθηρα, σας περιμένουμε στα εγκαίνια το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι ώρες επισκέψεων είναι το πρωί 11-2 και το βράδυ 7-10.



Στην έκθεση μπορείτε να δείτε εκτός από τα έργα, το βιβλίο Catch that Cat! και να γνωρίσετε τη συγγραφέα του Melina Mallos.
Σας περιμένουμε με χαρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου